Kuzey türkçesi nasıl yazılır?
Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, alt, üst, orta, iç, yakın ve uzak sözcükleri ayrı ayrı yazılmıştır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, Orta Anadolu, …
Ülkemizin kuzeyi nasıl yazılır?
Yukarıda belirtilen batı, doğu, kuzey, güney, iç gibi yön belirten kelimeler, coğrafi adların önünde yer aldığında büyük harfle yazılırdı: İç Anadolu, Yukarı Fırat, Kuzey Afrika vb.
Kuzeybatı nasıl yazılır TDK?
Bu bağlamda kuzeydoğu, güneydoğu, kuzeybatı ve güneybatı bu şekilde yazılır.
Kuzey nasıl yazılır büyük harfle mi yazılır?
Yer yön adları (doğu, batı, kuzey, güney vb.) yalnızca yönü belirtiyorsa küçük harfle yazılır. Ancak yer adı belirli bir bölgeye (Kuzey Anadolu) atıfta bulunuyorsa veya belirli bir zihniyetin hakim olduğu bölgeyi (batı insanları, Doğu zihniyeti) tanımlamak için kullanılıyorsa büyük harfle yazılır.
Kuzey Türkçesi ne zaman?
Bu yazılı dil tüm Türkler için ortaktı. 13. yüzyılda Türk yazılı dili Kuzey-Doğu ve Batı olmak üzere iki bölüme ayrıldı ve 19. yüzyıla kadar bu şekilde kaldı. 6.-7. yüzyıllarda tüm Doğu ve Kuzey Türkleri Kuzey-Doğu Türkçesini öğrendi; tüm Batı Türkleri de Batı Türkçesi konuştu.
Kuzey’in Türkçesi nedir?
Kuzey Türkçesi, Kıpçak Türkçesi ve Tatar Türkçesi olarak da adlandırılan, Hazar Denizi’nin kuzeyinden batıya doğru yayılan Türklerin yazılı dilidir. Günümüz Kazan Tatarları, Kırgız ve Kazakların dilleri, Kuzey Türkçesinin önde gelen kolları arasındadır.
Yön adları nasıl yazılır TDK?
Yer adlarında yön ve yakınlık belirten sözcükler ayrı ayrı yazılır: Batı Anadolu, Orta Asya, Orta Anadolu, Güneybatı Avrupa, Ortadoğu, Yukarı Fırat, Aşağı Mezopotamya.
Anadolu’nun kuzeyi nasıl yazılır?
Kuzey Anadolu, Kuzey Anadolu, Batı Afrika, Doğu Amerika… NOT: Ara cümleler her zaman yan yana yazılır.
Anadolumuz nasıl yazılır?
Bağlılığı belirten bir sahiplik eki varsa, bir kesme işaretiyle ayrılmalıdır. Bu kelime genellikle Anadolum olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı “My Anatolia” olmalıdır.
Kuzeydoğu birleşik mi yazılır ayrı mı?
Bu kelime sıklıkla yanlış olarak kuzeydoğu olarak yazılır. Doğru kullanım “Kuzeydoğu” biçiminde olmalıdır.
Çiğ köfte nasıl yazılır?
TDK’ya göre çiğ köfte kelimesi yan yana yazılamaz. Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır. Ayrı ayrı yazılsalar bile iki kelimenin tek bir anlamı vardır.
Bilinçaltı neden bitişik yazılır?
“Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayakların altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı, akşam, ayaklarda, tatillerde vb.
Kuzey Afrika nasıl yazılır?
Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe vb.) büyük harflerle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.
Kuzey Kıbrıs nasıl yazılır?
Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz’deki Kıbrıs adasının kuzey kesiminde yer alan fiili devlettir.
Yön adlarına gelen ekler ayrılır mı?
– Yer, yön, mevki, bölge belirten sözcükler, birlikte kullanıldıkları özel adlardan ayrı yazılır ve büyük harfle başlar: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…
Türkçenin nasıl yazılır TDK?
UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…
Batı türkçesi nedir?
Batı Türkçesi (11. yüzyıl – …) Batı Türkçesi terimiyle Anadolu’da başlayan ve günümüze kadar devam eden yazılı dili kastediyoruz. Batı Türkçesi esasen Oğuz halkının yazılı dilidir. Oğuz halkı çok eski bir Türk kabilesidir. Köktürk yazıtlarında da Oguz ismine rastlıyoruz.
Kuzeydoğu Anadolu nasıl yazılır?
Ara yönleri belirten kelimeler yan yana yazılır: güneybatı, kuzeydoğu. Nesne, eşya ve araç adlarından birinin birleşiminden oluşan birleşik kelimeler ayrı yazılır: çakmak taşı, kireç taşı, üst geçit.
Orta Türkçe kaça ayrılır?
Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Volga Bulgar Türkçesi.